Enter #6
Eric van Hove – Atchilihtallah – On the transformation of art, craft and product

15/04/2017 - 03/09/2017
Mu.ZEE

De solotentoonstelling van de Belgisch/ Algerijnse kunstenaar Eric van Hove vertrekt vanuit zijn atelier in Marrakesh (Marokko). Sinds enkele jaren werkt hij samen met lokale ambachtslieden waarbij hij tracht om economische processen te heroriënteren, met name de verhouding tussen lokale en globale productie, tussen ambachtelijk en industrieel vervaardigde objecten. Eric van Hove vermengt aspecten gerelateerd aan de conceptuele kunst, met socio-politiek onderzoek, activisme en een denken over alternatieve economische systemen.

De tentoonstelling is een coproductie met Frankfurter Kunstverein en zal bestaan uit een grote selectie recent ontwikkelde kunstwerken en projecten. “Mahjouba I” is een elektrische bromfiets, waarvan een groot aantal onderdelen door ambachtslui zijn gemaakt. Het illustreert Eric van Hove’s fascinatie voor productievormen; zo is hier sprake van zonne-energie, de combinatie van ambachtelijke en digitale technieken zoals 3D-printing.

 

Beeld : (c) Eric van Hove

Enter #5
Karl Philips - ETA (Estimated Time Of Arrival)

11/11/2016 - 02/04/2017
Mu.ZEE

ETA (Estimated Time of Arrival)

Karl Philips
www.karlphilips.org


We zien een stapeling van drie volumes: ingepakte, monumentale postpakketten. De gestapelde  sculpturen zijn drie uitvergrote logo's van gekende koerierbedrijven: FedEx, DHL en TNT. Elk afzonderlijk pakket, elk logo, werd geleverd en getransporteerd door het bedrijf dat bij elk logo hoort.

Zoals ook de titel benadrukt, vestigt dit sculpturale project de aandacht op het proces van het transport: de procedure dat een (kunst)object doorloopt vanaf het verlaten van het  atelier van de kunstenaar tot op de plaats waar het wordt geëxposeerd. Het inhuren van een transportbedrijf is een symptoom van bedrijvigheid, dus we zouden als kijker verleid kunnen worden dit te zien als een (oppervlakkig) statussymbool voor een jonge, ondernemende kunstenaar. Het beeld dat Philips hiermee schetst, toont een schijnbaar nutteloos, dadaïstisch mechanisme: elk bedrijf transporteert slechts zijn eigen logo. Het zelfreferentiële beeld zou een symbool kunnen zijn voor de dubieuze moraal en de machteloze "vrijheid" van een kunstenaar die zichzelf handhaaft in artistieke circuits met werk dat institutionele kritiek ademt.

Bij nadere inspectie wordt de toon complexer: in de zijkant van elke sculptuur zien we een geopend luik, waardoor we ook de binnenkant van de vormen kunnen zien. De holle, normalerwijze onzichtbare kant van het beeld waarin, het transportgegeven indachtig, een verstekeling zou kunnen meereizen, noopt tot verwondering bij de kijker. Een knipoog naar een potentiële menselijke aanwezigheid, veroorzaakt door het blootleggen van een ingang tot de zelfkant van het beeld, refereert o.a. aan het idee van de verstekeling en vooral aan de actualiteit van de vluchteling. Misschien is die verstekeling wel de kunstenaar zelf, de acteur in zijn eigen scenografie. Zo wordt de opengewrikte plaats voor een lichamelijk spoor een bijna ironiserende manier van de maker om ons te herinneren aan "de hand van de kunstenaar": via de ambiguiteit van het teken, verandert een gesuggereerde aanwezigheid het beeld. Denk bijvoorbeeld aan De Ontmoeting van Gustave Courbet waarin de kunstenaar zichzelf herwaardeerde als de protagonist van de voorstelling, een precedent voor verdere artistieke ontwikkelingen in de 19e en 20e eeuw. Misschien is dat wat Karl Philips' suggestieve constellatie ook wil zijn: een precedent.

Een precedent, een voorganger, een voorstel tot mythevorming. Er wordt een verhaal gesuggereerd, een verwachting. De titel "Estimated Time of Arrival" (geschatte tijd van aankomst) impliceert ook dat we de bestemming nog niet bereikt hebben, dat dit iets is dat 'ervoor komt'. Het kan de toekomst beïnvloeden maar hoe en wanneer is niet zeker, het is een schatting. Het belangrijkste is dat Karl Philips de poging initieert. Zoals Epeius, de ontwerper van het mythologische paard van Troje, schijnt hij niet te beroerd om ook een plaats voor zichzelf te voorzien in zijn creatie en mee één van de helden te worden. Maar laten we vooral niet vergeten dat Epeius, de meest getalenteerde timmerman van het Griekse leger, een fictief personage is, vooral bekend vanwege de beschrijvingen van de dichter Homerus. Een dichterlijke, poëtische benadering vat misschien het beste de positie samen die Karl Philips hier inneemt, refererend aan de grens tussen maatschappelijke participatie en het ontbloten van haar zelfkant, de grens tussen heldendom en eenzaamheid. Zoals wij onze helden in de publieke ruimte eren met een standbeeld op een sokkel en gedenken  in onze publieke ruimte, is ook het gelaagde scenario dat hier geponeerd wordt misschien wel een eerbetoon: een poëtische hommage aan de bouwer. Maar evengoed is het een actuele oproep aan andere helden om mee de reis te maken.


Wim Van der Celen

 

Enter #4
Saddie Choua - The Chouas

18/06/2016 - 25/09/2016
Mu.ZEE

Saddie Choua
saddiechoua.com

 

 

Enter#3
Wesley Meuris - Side

30/01/2016 - 15/05/2016
Mu.ZEE, Romestraat 11

wesleymeuris.be
                               

Enter #2
Rein Dufait: Strandtafels, zandhopen

24/10/2015 - 17/01/2016
Mu.ZEE, Romestraat 11

Enter #1
BENJAMIN VERHOEVEN

01/05/2015 - 06/06/2015
Mu.ZEE, Romestraat 11

Enter #7

28/10/2017 - 28/01/2018

Marie Zolamian’s (born in Beirut in 1975; lives and works in Liège) work takes the form of a series of sequences. Accordingly, she is building up a body of work over time, which amounts to an experimental documentary on a fictional ethnology, the experiment of self-rooting in a globalised world, which mixes lifestyles, thoughts, and stories that are both Eastern and Western. “I am trying to take ownership of the heritage of chosen communities that are foreign to me; I am questioning the concept of affiliation and belonging to a community, or a region”, says Marie Zolamian. These “chosen exiles” in micro-localities enable me to encounter micro-stories. Their common trait is that they are based on a tale, or a testimony that affects both the individual and the group, starting from a subjective attachment to a place or an inherited object. All of this is experienced as repeated attempts at integration, in places where relationships – which are sometimes conflictual – are being established between identity, tradition, and authenticity, between a place and a culture”. The working process is developed in the course of a series of portraits, and of links between an environment and a story, regardless of whether it is individual or collective. Each portrait and each stage is the archive of a visual journey, an unknown individual here moving towards an unknown individual there.

Enter #8
Emmanuel van der Auwera - Blue Water White Death

12/05/2018 - 14/10/2018
Mu.ZEE

Gezichtsherkenning, eyetracking en ontlede lcd-schermen. Het zijn maar enkele van de vele tools die Emmanuel Van der Auwera gebruikt om de verschillende lagen van perceptie te ontdekken in een onderzoek naar performatief geweld dat verborgen ligt in het medialandschap. Van trends bij tieners tot de pijn en het verdriet door wereldterrorisme … "Blue Water White Death" verwelkomt je op een plek waar de media die jij bekijkt, jou ook in de gaten houden terwijl de internetmythe uitgroeit tot een obsessieve realiteit. In de tentoonstelling kom je werken tegen zoals videobeeldhouwwerken, fragmenten van de serie ‘Memento’ en de derde en laatste film van een trilogie (‘Certain Amount of Clarity’, ‘Central Alberta’, ‘Missing Eyes’)

Via films, videobeeldhouwwerken, conceptuele projecten en installaties ontrafelt Van der Auwera de simulatie en vormgeving van boodschappen door conceptuele en vormelijke filters bij de productie, uitzending en verwerking van beelden te onderzoeken. Hij studeerde in Frankrijk aan de École Supérieure d’Art in
Clermont-Ferrand (2005-2008) en aan Le Fresnoy: Studio national des arts contemporains (2008-2010).  Hij deed een residentie in Wiels, is laureaat van een post-academische opleiding aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in Gent (2014-2015) en ontving de Langui Award van de Young Belgian Art Prize. In 2019 opent Van der Auwera zijn eerste solotentoonstelling in de Verenigde Staten in het Dallas Contemporary-museum (de curator is Justine Ludwig). Emmanuel Van der Auwera (1982°, België) woont en werkt in Brussel en wordt vertegenwoordigd door Harlan Levey Projects.

Enter #9
Trapped in the Dream of the Other. Revital Cohen & Tuur Van Balen

24/11/2018 - 24/03/2019

‘Trapped in the Dream of the Other’ is een tentoonstelling die zich centreert rond de gelijknamige video uit 2017. Revital Cohen en Tuur Van Balen staken vuurwerk af in een coltanmijn in het oosten van DR Congo. Ze importeerden het materiaal uit het epicentrum van China’s vuurwerkindustrie en keerden op die manier een bestaande handelsroute om. De totale desoriëntatie die ze hierdoor creëerden gaat ver voorbij de kapitalistische logica. Sinds een viertal jaar doet het kunstenaarsduo onderzoek naar de exploitatie van de Aarde. De focus lag voornamelijk op DR Congo, waar natuurlijke bronnen massaal worden weggehaald om elders technologische verlangens in te willigen. Zo was het de immense populariteit van de PlayStation 2 die in 2000 voor een zogenaamde ‘coltan rush’ zorgde. Dat de Westerse begeerte naar de nieuwste smartphone of gameconsole ten koste gaat van de lokale bevolking met een stijging van geweld, misbruik en migratie tot gevolg, toont aan dat we allemaal op verschillende manieren verbonden zijn aan de ontginning van deze gebieden.